Gastland Egypte en Nigeria bereiken achtste finales in Afrika Cup

27 June 2019

Comments: 0

Donderdag 27 juni 2019 – Egypte en Nigeria hebben zich als eerste twee ploegen geplaatst voor de achtste finales van de Afrika Cup. Het gastland versloeg woensdag DR Congo met 2-0 en de Nigerianen waren met 1-0 te sterk voor Guinee.
In Caïro opende Ahmed Elmohamady halverwege de eerste helft de score voor Egypte tegen DR Congo. De middenvelder van Aston Villa schoot raak uit een scrimmage.
Vlak voor rust verdubbelde Mohamed Salah de marge. De aanvaller van Liverpool rondde fraai af na een mooie pass van Trézéguet.
Door de overwinning gaat Egypte met zes punten uit twee wedstrijden aan kop in groep A. De ploeg van de Mexicaanse bondscoach Javier Aguirre heeft twee punten voorsprong op nummer twee Oeganda.
Eerder op woensdag speelde Oeganda met 1-1 gelijk tegen Zimbabwe. Emmanuel Okwi bracht de ‘Cranes’ in de twaalfde minuut op voorsprong en Khama Billiat tekende vijf minuten voor de gelijkmaker in Caïro.
Zimbabwe staat met één punt derde en DR Congo is nog zonder punten. De bovenste twee ploegen van elke poule en de vier beste nummers drie gaan door naar de achtste finales.
Omeruo kopt Nigeria naar winst
In Alexandrië kroonde Kenneth Omeruo zich tot matchwinner bij Nigeria-Guinee. De verdediger, die in het verleden uitkwam voor ADO Den Haag, kopte ruim een kwartier voor tijd raak uit een hoekschop.
Nigeria opende het toernooi met een overwinning op Burundi (1-0) en staat na twee wedstrijden op zes punten in groep B. De ‘Super Eagles’ hebben vijf punten voorsprong op nummer twee Madagaskar, dat donderdag nog tegen Burundi speelt.
Tijdens de laatste twee edities wist Nigeria zich niet te kwalificeren voor de Afrika Cup. In 2013 won de nummer 45 van de FIFA-ranglijst het toernooi, net als in 1980 en 1994.
-nu.nl-