Geen kaart voor keepers op WK die te vroeg van lijn komen bij strafschop

22 June 2019

Comments: 0

Zaterdag 22 juni 2019 – Keepers die bij een strafschop niet met één been op de doellijn staan, krijgen op het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk geen gele kaart meer. De internationale spelregelcommissie van het voetbal (IFAB) heeft daarvoor gister een verzoek van wereldvoetbalbond FIFA goedgekeurd.

“Volgens de huidige regel moet de strafschop opnieuw worden genomen én krijgt de keeper een gele kaart als zij een overtreding begaat”, schrijft de IFAB op de eigen website.

“De straf in de vorm van een gele kaart moet voor de keeper een afschrikkende werking hebben. Maar in wedstrijden waarin de VAR wordt gebruikt, is de videoscheidsrechter al een groot afschrikmiddel voor keepers, omdat ze weten dat iedere overtreding gezien wordt.”

Door gebruik van de VAR is de kans groter dat een keeper eruit wordt gestuurd door een tweede overtreding tijdens de strafschoppenserie. Tijdens de wedstrijd mag een weggestuurde doelman worden vervangen, maar tijdens de strafschoppenserie is dat niet geoorloofd.

Een speler moet daardoor op dat moment de vervangende keeper worden. Volgens de FIFA is het wegsturen tijdens de strafschoppenserie daarom niet nodig en maakt het de wedstrijd oneerlijker als de keeper dan wordt weggestuurd.

Nnadozie grootste slachtoffer

De nieuwe regel, ingevoerd op 1 juni, kwam de afgelopen twee weken met grote regelmaat in opspraak bij het WK, waar die bij een aantal wedstrijden tot de nodige controverse zorgde.

De Nigeriaanse keeper Chiamaka Nnadozie was het grootste slachtoffer. Zij ontving in de wedstrijd tegen Frankrijk (0-1-nederlaag) een gele kaart omdat ze bij de gemiste strafschop van Wendie Renard te vroeg van haar doellijn was gekomen.

Renard mocht na ingrijpen van videoscheidsrechter Danny Makkelie de penalty, die ze buiten bereik van Nnadozie op de paal had geschoten, opnieuw nemen en faalde de tweede keer niet.

De Nigeriaanse bondscoach Thomas Dennerby was woedend over die beslissing. “Als ik eerlijk ben en nu mijn mening geef over de penalty, sturen ze mij naar huis. Dat is beter van niet”, zei hij na afloop op de persconferentie.

Nigeria plaatste zich desondanks wel voor de knock-outfase. De Afrikanen werden met drie punten een van de vier beste nummers drie en stuiten in de achtste finales op favoriet Duitsland.

-Bron: nu.nl-