Geen mega overwinning voor de Republikeinen bij Amerikaanse tussentijdse verkiezingen

10 November 2022

Comments: 0

De Republikeinen lijken een krappe meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te behalen. Dat is één van de voorlopige conclusies nu uitslagen van de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen (midterms) binnendruppelen. Een Republikeinse megawinst lijkt er niet in te zitten. In de strijd om de Senaat is er zelfs een meevaller voor de Democraten van president Joe Biden.

Bij de midterms zijn alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden te vergeven. In de Senaat gaat het om 35 van de in totaal 100 zetels. In beide gevallen verdedigen de Democraten een meerderheid. Maar Republikeinen hebben in de Senaat al voldoende aan één extra zetel om de meerderheid te krijgen. Er is nog geen beslissing in de strijd, waarin de swingstaten het verschil maken.

In het Huis van Afgevaardigden ziet het er rooskleurig uit voor de Republikeinen, berichten The New York Times en CNN. Voorlopig lijken de Republikeinen zes zetels te winnen die voorheen in Democratische handen waren. Dat zouden er voldoende kunnen zijn om de macht in het Huis over te nemen. In het Huis van Afgevaardigden hebben de Democraten momenteel 167 zetels gewonnen, tegenover 192 voor de Republikeinen. Ruim 71 zetels moeten nog worden vergeven. Veel daarvan gaan waarschijnlijk naar de Democraten. Op basis van de huidige uitslagen kan één voorzichtige conclusie worden getrokken: de Republikeinen boeken niet de gewenste megaoverwinning.