Grote zorgen over schurft, GGD Amsterdam overweegt extra maatregelen

30 November 2022

Comments: 0

Het aantal mensen met schurft is de afgelopen maanden tot recordhoogtes gestegen. Vooral onder jongvolwassenen is de huidaandoening een veelvoorkomend probleem. De GGD in Amsterdam maakt zich zorgen en wil inzetten op expertise en groepsbehandelingen.

Arts Ewout Fanoy werkt al 18 jaar bij de Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) maar heeft nog nooit zo veel schurftgevallen voorbij zien komen. “We krijgen nu een paar duizend meldingen per week, dat zijn forse aantallen”. Zeker omdat er geen meldingsplicht is bij schurft. “We hebben dus lang niet de gegevens van alle gevallen”.

De GGD ziet al sinds 2013 een toename in het aantal gevallen. Maar deze explosieve stijging is vooralsnog niet helemaal te verklaren. “Terwijl de besmettingen van alle andere infectieziektes tijdens corona naar beneden gingen, steeg die van schurft juist”. Het zou kunnen dat jongvolwassenen door de lockdown veel op elkaar zaten en elkaar opzochten. Schurft wordt overgedragen via huid- op huidcontact.

Huisartsen hebben volgens arts Ewout Fanoy vaak niet de juiste expertise. Het probleem is vooral groot onder studenten. Zij hebben ook vaak nog een huisarts uit hun oorspronkelijke regio. “Die huisartsen denken dan niet zo snel aan schurft. Zo schrijven ze wel eens medicatie voor eczeem uit, terwijl het achteraf schurft blijkt te zijn”.

De GGD wil daarom meer samenwerken met huisartsen. “Ze staan in de frontlinie”, zegt Ewout Fanoy. “Samen met hen moeten we gaan inzetten op groepsbehandeling”. De behandeling van schurft gaat namelijk vaak fout. Als één iemand schurft heeft, moet het hele huishouden zich behandelen. Patiënten moeten zichzelf voor het slapen volledig insmeren met zalf, beddengoed moet gewassen worden op 60 graden en kleren moeten drie dagen op kamertemperatuur in plastic zakken.

Deze behandeling moet heel secuur en goed gebeuren. Huisgenoten moeten het ook goed op elkaar afstemmen. “Studenten moeten het bespreekbaar maken en over hun schaamte heenstappen. Schurft is namelijk niet klaar bij alleen een behandeling van jezelf”.

-nos.nl-