Gruweldaad Sinabo herdacht

October 25, 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 25 oktober 2021- De Feydrasi fu Afrikan Srananman heeft zaterdag m’ma Seri,  Sisa Flora en Seri jr. herdacht te Sinabo in district Commewijne. Voor de organisatie was het de dertiende keer dat er werd stilgestaan bij het leven van de gemartelde en vermoorde tot slaafgemaakte vrouw op plantage, Benjamin Pousset.

Wijngaarde stelt het bijzonder op prijs dat vicepresident Ronnie Brunswijk aanwezig was bij de herdenking. De Vicepresident  kreeg een gedicht namens de organisatie. De VP was onder de indruk van het tastbaar maken van dit stukje geschiedenis.

Opmerkelijk is de heldendaad van de zoon van M’ma Seri, Sondag geheten. Het plein te Sinabo is naar hem vernoemd. “Een goede zoon”, zo omschrijft Wijngaarde deze Sondag. Hij reisde 32.5 kilometer met het hoofd van zijn moeder in een tas om de misdaden van de plantagedirecteur, Benjamin Pousset, in Paramaribo aan de kaak te stellen bij de autoriteiten. Dat was in 1743 een moedig besluit, omdat blanke plantage-eigenaren vrijwel onaantastbaar waren wanneer het om handelingen tegen slaven ging. Anders gesteld, het was een unicum dat een slaaf de stad aandeed om aandacht te vragen voor een dergelijke zaak. Echter heeft de daad van Sondag tot afzetting van de plantagedirecteur geleid. Het kwam niet tot een veroordeling, omdat zes maanden voor die tijd de directeur overleed.

De Feydrasi fu Afrikan Srananman vertelt dat m’ma Seri, een moeder van tien kinderen, op 23 oktober 1743 op plantage Sinabo werd gemarteld en vermoord door de slavenmeester. Volgens de overlevering, maar ook volgens historisch onderbouwd onderzoek, weigerde ze namelijk een leugenachtige verklaring van de slavenhouder over de zogenaamde mysterieuze dood van een aantal slaven op de plantage te bevestigen. Op grond daarvan werd m’ma Seri door hem vermoord.

Op 23 oktober worden op de locatie, waar de marteling en moord plaatsvond, ook de sisa Seri en Flora herdacht. Volgens de organisatie zijn de twee heldhaftige vrouwelijke vrijheidsstrijders geweest. Vicepresident Ronnie Brunswijk was zaterdag ook aanwezig aan de Oost-westverbinding kilometer 32,5. Hij legde net als anderen ook bloemen bij het monument.