Guyana keurt grote toewijzingen goed t.b.v. OIL en GAS-industrie

9 February 2022

Comments: 0

Woensdag 09 februari 2022- Terwijl Guyana zijn ontluikende olie- en gassector blijft ontwikkelen, werden tijdens de begrotingsramingen op dinsdag enorme toewijzingen goedgekeurd om belangrijke werken vooruit te helpen bij het controleren van olieblokken, het herzien van Guyana’s oliewetten en overeenkomsten en zelfs het opzetten van het nieuwe Local Content-secretariaat.

Minister van Natuurlijke Hulpbronnen Vickram Bharrat kreeg dinsdag de opdracht om de grote voorgestelde uitgaven, voor het beheer van aardolie, te specificeren. Hij werd door oppositieparlementariër David Patterson onder druk gezet over de details van de kapitaaluitgaven van $ 200 miljoen voor “institutionele steun” om het beheer van de aardolie-industrie te helpen.

En de minister van Natuurlijke Hulpbronnen wees erop dat $ 10,7 miljoen is toegewezen om de kostendekkingsaudit van het Stabroek-blok te starten in de periode 2018 tot 2020.

“… we zien dit als een meerjarig proces, maar we willen in 2022 beginnen”, zei Bharrat.

Een kostendekkingsaudit van de periode 1999 tot 2017 is aan de gang, zei Bharrat eerder dit jaar. De audit van de periode 2018 tot 2020 maakt deel uit van de tweede auditperiode voor het Stabroekblok, waar de olieproductie in december 2019 begon. Deze audits voor kostendekking worden eenvoudigweg uitgevoerd om vast te stellen of er te veel is betaald en hoe deze te veel betaalde bedragen kunnen worden teruggevorderd.

Er was bezorgdheid geuit over het feit dat de controle van de periode na 2017 al enige tijd was vastgelopen, maar op dinsdag herinnerde Bharrat de parlementariërs eraan dat de regering erop gebrand is ervoor te zorgen dat lokale controlecapaciteit kan worden opgebouwd om deze rekeningen te onderzoeken.

En vier lokale accountantskantoren hebben een consortium gevormd en zullen samenwerken met een internationaal bedrijf om de rekeningen te controleren. De verwachting is dat door samen te werken met dit internationale bedrijf de lokale bedrijven kunnen worden getraind in het zelf uitvoeren van de audits.

Dit, zo redeneerde Bharrat, zal het land in staat stellen deze kostendekkingsaudits regelmatiger uit te voeren, misschien tweejaarlijks of driemaandelijks. Hij zei ook dat de regering andere operators die in de andere olieblokken werken, zal moeten controleren.

Andere gelden zijn goedgekeurd voor belangrijke projecten, waaronder de oprichting van een nieuwe, model Production Sharing Agreement (PSA) die Guyana in staat zal stellen grotere voordelen te voorspellen bij het aangaan van nieuwe overeenkomsten met oliemaatschappijen; en de herziening van Guyana’s Petroleum (Exploration and Production) Act uit 1986.

Ondertussen is onder de huidige uitgaven voor petroleumbeheer $ 20 miljoen goedgekeurd voor de implementatie van het Local Content Secretariaat – inclusief de oprichting van het portaal voor bedrijven en Guyanese professionals, hun registratie en de database.

De nieuwe Local Content-wet voorziet in de oprichting van een Local Content-secretariaat dat een Local Content Registers van Guyanese onderdanen voor werkgelegenheid en Guyanese onderdanen en Guyanese bedrijven zal ontwikkelen en bijhouden van waaruit goederen en diensten kunnen worden verkregen.

De minister zei ook dat $ 88 miljoen is toegewezen voor de beoordeling en evaluatie van een ander veldontwikkelingsplan – Uaru.

Momenteel herziet de regering het vierde veldontwikkelingsplan van ExxonMobil voor de Yellowtail Development offshore Guyana. Dit komt bovenop de andere projecten: Liza phases One and Two en Payara.

-BRON: newsroom.gy-