Guyana schaft belasting op brandstof af

25 March 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 25 maart 2022- Deze mededeling deed de Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo. De Guyanese vicepresident deed deze aankondiging tijdens een bijeenkomst in de plaats Paradise aan de kust van Essequibo. Het goede nieuws van de Guyanese vicepresident werd begroet met een luid applaus van de bewoners, van wie de meeste boeren zijn. De Guyanese boeren hebben het zwaar als gevolg van stijgende brandstofprijzen.

Sancties hebben ook geleid tot een tekorten en onzekerheden die de wereldolieprijzen tot meer dan 100 Amerikaanse dollar per vat gedreven. Onlangs zijn de prijzen echter gedaald van $ 139 per vat in de eerste week van deze maand tot $117 op woensdag. Toen de Verenigde Arabische Emiraten ermee instemden de productie te verhogen om het te kort op de wereldmarkt op te vangen.

De Guyanese regering had op de begroting 2022 de accijnzen op benzine en diesel verlaagd van twintig procent naar tien procent en de laatste interventie, zei vicepresident Jagdeo, is gericht op het bieden van verdere verlichting aan consumenten.

De voorzitter van de Guyana Oil and Gas Energy Chamber (GOGEC), Manniram Prashad, verwelkomde en prees de stap van de regering in een korte verklaring.
“De invasie van Rusland in Oekraïne en de internationale olieprijzen hebben geresulteerd in een recente aanzienlijke stijging van de olieprijzen. De actie van de regering om de accijnzen op benzine en diesel tot nul te verlagen is zeer welkom bij de GOGEC. Deze actie zou de impact van de stijgende brandstofkosten aan de pomp helpen opvangen en zal alle Guyanezen ten goede komen, vooral de armen en kwetsbaren”, zei Prashad.

Verwacht wordt dat de Guyanese regering nu snel actie zal ondernemen om ervoor te zorgen dat de accijnzen op benzine en diesel worden afgeschaft door pompstations in het hele land.