Guyanese president zegt de Etnische diversiteit in zijn land te koesteren

24 September 2021

Comments: 0

Vrijdag 24 september 2021- De Guyanese president Irfaan Ali hield woensdag een high level forum van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor dat het eren van de etnische diversiteit in Guyana een lichtend voorbeeld zou kunnen zijn voor de rest van de wereld. Hij merkte echter op dat in de politieke arena ras nog steeds wordt gebruikt om spanningen in de samenleving aan te wakkeren.

Volgens de president wordt sociale media ook gebruikt als het nieuwe platform om raciale problemen te creëren. “Hoewel sociale media een krachtig instrument is om mensen te informeren, wordt het ook misbruikt,” zei de president.

Tijdens zijn toespraak tot de herdenking van de 20ste verjaardag van de goedkeuring van de Verklaring van Durban en het actieprogramma tegen racisme door de Algemene Vergadering van de VN, zei de president dat hoewel er vooruitgang is geboekt na decennia van strijd, racisme en rassendiscriminatie nog steeds bronnen van conflicten zijn en ongelijkheden tussen mensen in alle regio’s van de wereld.

De president zei dat Guyana herstelbetalingen volledig steunt, eraan toevoegend dat de afschaffing van de slavernij een beslissend moment in de geschiedenis van Guyana was. “Elk jaar op Emancipatiedag herdenken we de heroïsche moed en opofferingen van onze Afrikaanse voorouders in hun strijd voor vrijheid en menselijke waardigheid,” merkte Ali op.

Sinds haar aantreden in augustus vorig jaar heeft de door Ali geleide regering meerdere keren in de schijnwerpers gestaan ​​vanwege beweringen  van discriminatie, met name tegen Afro-Guyanese.