Hervormingen in fiscaalbeleid noodzakelijk voor Suriname

23 June 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 23 juni 2021- Er is door de jaren heen onvoldoende geïnvesteerd in de Belastingdienst, waardoor niet het maximale is binnengehaald aan inkomsten voor de staat. Daarom is er een evenwichtig belastingstelsel nodig, zei minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, afgelopen maandag in het parlement. Hij voegde eraan toe dat hervorming van het fiscaalbeleid noodzakelijk is voor het land dat zich in een financiële crisis bevindt.

Modernisering van de Belastingdienst heeft hoge prioriteit. Deze dienst is verantwoordelijk voor het binnenhalen van de staatsinkomsten. Echter, het is een uitdaging, gezien de investeringen die gepleegd moeten worden om dit doel te bereiken. Volgens de directeur der belastingen, Ismaël Kalaykhan, is de hervorming en modernisering van de Belastingdienst gebaseerd op drie pijlers.

Het zal nog jaren duren voordat de hervormingen geïmplementeerd worden. Maar, het DNA-lid Ronnie Asabina, die ook belastingambtenaar is, vindt dat de beleidsvisie nu uitgevoerd moet worden. Werken aan capaciteitsversterking van de dienst, is volgens Asabina ook van belang.

Er zal ook gewerkt worden aan de versterking van human capital, zei minister Achaibersing. Hij haalde verder aan dat er veel inkomsten worden gemist uit de hout- en goudsector. Met deskundigen zal er een traject uitgezet worden om de inning zo effectief mogelijk te doen plaatsvinden. Multinationals zullen onder een vergrootglas geplaatst worden.

Er is ongeveer 50 miljoen USD nodig voor de hervorming en modernisering van de Belastingdienst. Er zijn hiertoe al enkele handelingen gepleegd door de Belastingdienst, zegt directeur Kalaykhan.

-STVS Nieuwsredactie-