Hoe komt Juventus aan de bijnaam ‘De Oude Dame’?

10 April 2019

In: Sport
Comments: 0

Woensdag 10 april 2019 – Welkom bij dit geschiedenislesje van Sportnieuws.nl! We gaan het vandaag hebben over: Juventus. De club uit Turijn is woensdagavond de tegenstander van Ajax in de eerste kwartfinale van de Champions League. Eén van de vele bijnamen van de club uit Turijn is ‘De Oude Dame’, maar hoe komen ze daaraan?
Volgens verschillende bronnen, waaronder de Daily Star, komt de bijnaam uit 1930. Het is eigenlijk begonnen als een soort grapje. Misschien niet een heel leuk grapje, maar toch. In het Latijn betekent Juventus ‘jeugd’.

Oude
Omdat Juventus één van de oudste clubs van Italië is, was de grap om ‘jeugd’ om te draaien naar ‘oude’ snel gemaakt. Zeker omdat Juventus erom bekend stond om rond 1930 veel te spelen met ervaren rotten in plaats van jonge talenten. Wat dat betreft is er weinig veranderd. Denk maar aan het aantrekken van bijvoorbeeld Cristiano Ronaldo (op 33-jarige leeftijd) of een paar jaar geleden Dani Alves (ook 33 toen).

Dame
Daarmee is het eerste deel van de bijnaam: ‘De Oude’, wel zo’n beetje verklaard. Het ‘Dame’-gedeelte schijnt in de jaren ’30 te zijn gegeven omdat mannen net zoveel van Juventus zouden houden als van hun eigen vrouw.
-sportnieuws.nl-