Hoge Amerikaanse Legerfunctionaris zegt dat China gevaarlijker is geworden voor de VS

24 July 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Het Chinese leger is de afgelopen vijf jaar aanzienlijk agressiever en gevaarlijker geworden, zei de hoogste Amerikaanse militaire officier tijdens een reis naar de Indo-Pacific met een stop zondag in Indonesië. Generaal Mark Milley, voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, zei dat het aantal Chinese vliegtuigen en schepen in de Stille Oceaan met Amerikaanse en andere partnergroepen in die tijd aanzienlijk is toegenomen en dat het aantal onveilige interacties met vergelijkbare proporties is gestegen. “De boodschap is dat het Chinese leger, in de lucht en op zee, aanzienlijk agressiever en merkbaar agressiever is geworden in deze specifieke regio”, zei Milley, die onlangs zijn staf vroeg om details te verzamelen over interacties tussen China en de VS en anderen in de regio.

Zijn opmerkingen volgen na inspanningen van de VS om zijn relaties met landen in de Stille Oceaan te versterken als tegenwicht voor China, dat probeert zijn aanwezigheid en invloed in de regio uit te breiden. De regering-Biden beschouwt China als zijn “dreiging” en Amerikaans belangrijkste veiligheidsuitdaging op de lange termijn.
Milley’s reis naar de regio is scherp gericht op de Chinese dreiging. Hij zal deze week een bijeenkomst bijwonen van Indo-Pacifische chefs van defensie in Sydney, waar belangrijke onderwerpen zoals de-escalerende militaire groei van China en de noodzaak om een vrije, open en vreedzame Stille Oceaan te behouden op de agenda staan.