HONDERD LANDEN WILLEN TEGEN 2030 ONTBOSSING BEEINDIGEN

November 4, 2021

Comments: 0

Donderdag  4 november 2021– Honderd landen, hebben een akkoord bereikt om tegen het einde van dit decennium ontbossing en bodemdegradatie te beëindigen. De landen trekken daarvoor miljarden uit. De afspraak die op de klimaattop in Glasgow bekend is gemaakt, wordt gesteund door de leiders van bosrijke landen als Brazilië, Rusland, Canada, Indonesië en Congo.

De landen die meedoen herbergen 85 procent van de bossen wereldwijd, waaronder het boreale woud in Canada, het Amazoneregenwoud in Brazilië en het regenwoud in het Congobekken.

Het gaat om een gebied van zo’n 34 miljoen vierkante kilometer. De Britse premier Boris Johnson, die gastheer is van de klimaatconferentie COP26, noemt de deal “een mijlpaal om de bossen op aarde te beschermen en te herstellen”.

Elke minuut gaat nu een gebied van zo’n 27 voetbalvelden verloren door ontbossing. Het initiatief zal in totaal 19,2 miljard dollar aan publieke en private financiering ontvangen.  Deze nieuwe verbintenis is een echo van de ‘Verklaring van New York over de bossen’ uit 2014, toen veertig landen zich ertoe verbonden de ontbossing tegen 2020 te halveren en tegen 2030 een einde te maken aan de praktijk.

De afspraak die nu gemaakt is, is echter veel omvattender dan die eerdere deal. Van bossen wordt ook wel gezegd dat ze de longen van de aarde zijn, ze nemen een groot deel van de CO2 op. Volgens de Britse premier Johnson, gastheer van de COP26, is het dan ook van essentieel belang om te vermijden dat de temperatuur op aarde met meer dan 1,5 graden stijgt.