IAMGOLD verkoopt Rosebel Goldmines aan Chinezen

18 October 2022

In: Nieuws
Comments: 0

De multinational IAMGOLD heeft aangekondigd dat het een definitieve overeenkomst heeft gesloten met Zijin Mining Group om 95% van haar belang in de Rosebel-goudmijnen in Suriname te verkopen voor een contante herziening van US$ 360 miljoen en de verhuur van apparatuur van IAMGOLD ongeveer 41 miljoen USD vrij te geven.

Dit meldt het Canadese bedrijf vandaag op hun website. Rosebel NV bezit 100% belang in Rosebel goudmijn en 70% belang in Saramacca mijn in ons land. Het resterende belang van 5% in Rosebel komt in handen van de Surinaamse overheid. Volgens de voorwaarden van de overeenkomst zal IAMGOLD 360 miljoen dollar in contanten ontvangen voor zijn 95% belang bij Rosebel, onder voorbehoud van enkele aanpassingen van het werkkapitaal bij afsluiting. Bovendien zullen de verplichtingen van IAMGOLD met betrekking tot bepaalde leases van Rosebel-apparatuur ter waarde van ongeveer $ 41 miljoen worden geannuleerd bij beëindiging. Royalty’s beschikbaar op Rosebel door Euro Resources S.A. het houden blijft de verplichting van IAMGOLD.

“Deze transactie is een belangrijke stap in het voortzetten van de gedisciplineerde strategie voor portfoliobeheer van IAMGOLD, aangezien we ernaar streven aandeelhouderswaarde te creëren door ons te concentreren op kernactiva. De verkoop zal worden geïnvesteerd in de voortdurende bouw van ons vlaggenschip Côté Gold (Canada) Project, een belangrijke positieve stap in de richting van het nakomen van onze financiële verplichtingen om het Côté Project te leveren. Goud volgens het bijgewerkte productieschema begin 2024.
“Rosebel heeft een belangrijke stap voorwaarts om bij te dragen aan IAMGOLD en we zijn verheugd een bedrijf te zijn met de capaciteiten en reputatie van Zijin, een mijnbouwbedrijf, een toonaangevende wereldwijde operator, die de operatie overneemt ten behoeve van alle belanghebbenden. Door nauw samen te werken met Zijin om een ​​soepele overgang te garanderen”, voegde Maryse Bélanger toe. De transactie werd ondersteund door het consortium van geldschieters van IAMGOLD, die ermee instemden om het onderpand van het bedrijf vrij te geven. Zij op Rosebel bij het sluiten van de transactie en IAMGOLD gebruikt de volledige netto verkoopopbrengst om het Côté Gold-project te bouwen.

Transacties zijn onderworpen aan bepaalde goedkeuringen van regelgevende instanties, waaronder het verkrijgen van goedkeuringen van relevante autoriteiten in de Volksrepubliek China, goedkeuring van licentieoverdrachten van de regering van Suriname, evenals andere gebruikelijke sluitingsvoorwaarden. De verkoop zal naar verwachting vroeg in het eerste kwartaal van 2023 of eerder worden afgesloten, op voorwaarde dat aan de sluitingen wordt voldaan.