IN DE TOEKOMST MOETEN GROTE SCHEPEN BETALEN VOOR HET AANMEREN

27 July 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 27 juli 2021- Grote schepen die aanmeren bij de Jules Sedney Haven van Paramaribo, zullen in de toekomst betalen voor het gebruikmaken van de uitgediepte vaargeul. Gister is bij het Ministerie van Openbare Werken het officiële startsein gegeven voor het baggeren van de Surinamerivier. Aan de hand van het projectdossier is er een uitgebreid plan opgesteld, dat er voor moet zorgen dat Suriname hieraan zal verdienen, zegt Michel Amafo, directeur van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS).

Het plan biedt garantie voor regelmatig onderhoud van de vaargeul. Met internationale onderwijsinstellingen zijn er ook overeenkomsten getekend voor training van het personeel. Minister Riad Nurmohamed gaf aan dat acht bedrijven interesse getoond hebben in dit project. Daarvan zijn er vijf geselecteerd en uiteindelijk is gekozen voor het Nederlandse baggerbedrijf Boskalis.

De huidige vaargeul zal in de eerste fase van 4 naar 4,5 meter worden uitgediept. Het baggeren van de Surinamerivier staat al heel lang op de planning en kan nu niet meer uitgesteld worden.

De MAS, die namens de minister van TCT helpt met het coördineren van het project, zal een belangrijke rol spelen in het geheel, zegt minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme. Hij benadrukt dat het baggeren van de Surinamerivier veel economische voordelen met zich mee zal brengen. In het projectdossier is opgenomen dat de eerste fase van het uitbaggeren van de Surinamerivier, vier maanden zal duren.

-STVS Nieuwsredactie-