Internationale troepenmacht in Haïti nog noodzakelijk

3 December 2022

Comments: 0

De internationale gemeenschap zou een troepenmacht naar Haïti moeten sturen om bendes het hoofd te bieden, ook al heeft de politie een einde gemaakt aan een blokkade van een brandstofterminal die een humanitaire crisis veroorzaakte. Dat zei de ambassadeur van Haïti in de Verenigde Staten afgelopen maandag.

De VN-Veiligheidsraad besprak in oktober het sturen van troepen om bendes het hoofd te bieden, maar die voorstellen hebben weinig aandacht gekregen sinds de politie in november de controle over de Varreux-olieterminal terugnam.” De situatie is niet veranderd, de opening van de brandstofterminal bracht geen oplossing voor het probleem”, zei Bocchit Edmond in een interview op de Haïtiaanse ambassade in Washington. Hij voegde eraan toe dat bendes hun territorium blijven uitbreiden.

Zo’n troepenmacht zou de politie moeten ondersteunen, en troepen zouden moeten worden geleverd door wat hij een ‘coalitie van bereidwilligen voor Haïti’ noemde. De meeste landen staan ​​sceptisch tegenover het sturen van troepen naar Haïti. Bendeleider Jimmy “Barbecue” Cherizier blokkeerde in september de toegang tot de brandstofterminal als reactie op een besluit van de regering van president Ariel Henry om de brandstofsubsidies te verlagen.

De bijna zes weken durende blokkade verhinderde de distributie van benzine en diesel, legde de meeste economische activiteit stil en creëerde kritieke tekorten aan basisgoederen, net toen het land een nieuwe uitbraak van cholera meldde.