Iran wil protesten de kop indrukken en klaagt meer dan duizend mensen aan

8 November 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Iran wil de protesten in het land beëindigen en de demonstranten hard aanpakken. Alleen al in de regio Teheran zijn meer dan duizend mensen aangeklaagd.

De protesten tegen het politiegeweld in het land en voor vrouwenrechten zijn al acht weken aan de gang. De aanklachten hebben volgens justitie te maken met de “recente rellen”. Niet alleen in Teheran, ook in veel andere regio’s worden demonstranten opgepakt.

Iran wil de protesten tegen politiegeweld de kop indrukken door nog harder op te treden en de opgepakte demonstranten hard te straffen. In een open brief, ondertekend door 227 van de 290 Iraanse parlementsleden, staat dat de demonstranten een lesje moet worden geleerd.

De Iraanse politici willen dat justitie geen enkele mededogen met de demonstranten toont. “We vragen alle betrokkenen om diegenen die oorlog voeren tegen de normen en waarden van ons land te behandelen als terroristen. We moeten hen zo straffen dat het een les is voor iedereen die hetzelfde wil doen. Een lesje leren op de kortst mogelijke manier.”

Wat de parlementsleden bedoelen met “een snelle korte les” wordt niet duidelijk gemaakt. Volgens hen bedreigen de demonstranten “de levens en het kostbare bezit van de Iraniërs”.

Al zeker 318 mensen om het leven gekomen bij protesten

De protesten, die half september begonnen, hebben al minstens 318 mensen het leven gekost. Volgens de mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights (IHR) zijn 41 kinderen omgekomen.

Duizenden mensen zijn opgepakt en de mensenrechtenorganisatie maakt zich zorgen, omdat ze zware straffen kunnen krijgen.

Tientallen zouden zijn beschuldigd van “vijandschap tegen God” en “corruptie op aarde”. Volgens de mensenrechtenorganisatie kunnen mensen in Iran daarvoor de doodstraf krijgen. Dit jaar heeft Iran volgens IHR al 462 executies uitgevoerd.

Door het politiegeweld bij de protesten kwamen al veel mensen om het leven en de protesten houden aan. De politie blijft hard optreden tegen de demonstranten, die ook het aftreden van het autoritaire regime eisen.

Oproep Revolutionaire Garde verandert niets

Ruim een week geleden waarschuwde Iran nog dat het klaar was met de protesten. De Revolutionaire Garde van het land vond het genoeg geweest en zei zaterdag 29 oktober dat de demonstranten niet meer de straat op moeten gaan.

“Vandaag is de laatste dag van de rellen”, zei commandant Hossein Salami. De waarschuwing zou niet alleen gericht zijn aan de Iraanse burgers, maar ook aan “buitenlandse vijanden”. Volgens Iran wordt de onrust mede veroorzaakt door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël.

Die landen zouden samenzweren om het Iraanse regime omver te werpen. Maar volgens Salami gaat dat niet werken. “Als alle vijanden van Iran zich zouden verenigen, zouden ze dit regime nog niet kunnen destabiliseren.”

De oproep had niet het voor Iran gewenst effect. De protesten blijven doorgaan, waardoor een overgroot deel van het Iraanse parlement pleit voor hardere maatregelen. Welke maatregelen dat moeten worden, is vooralsnog onduidelijk.

-nu.nl-