Israëlische grondtroepen vallen doelen in Gazastrook aan

14 May 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 14 mei 2021 – Israëlische grondtroepen hebben met luchtsteun doelen in de Gazastrook aangevallen, heeft het Israëlische leger gemeld op Twitter. Later verklaarde het leger dat de troepen niet daadwerkelijk het gebied zijn ingetrokken, maar hun aanval vanaf Israëlische bodem hebben uitgevoerd.

Eerder meldde het leger nog wel dat het gebied was binnengetrokken. Het ging om een ‘intern communicatieprobleem’, zo klonk het vervolgens. “Een belangrijk verschil”, zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. “Wat je nu vooral ziet zijn luchtbombardementen. Wanneer grondtroepen daadwerkelijk Gaza intrekken krijg je een heel andere oorlog. Het zou een enorme escalatie zijn.”

De laatste omvangrijke grondoperatie door Israëlische troepen in Gaza was in 2014. Tijdens het conflict dat toen twee maanden lang woedde, kwamen meer dan 2200 inwoners van de Gazastrook om het leven.

‘Enorme bombardementen’
De luchtaanvallen van vannacht op het gebied waren de zwaarste sinds het conflict maandag ontbrandde, zegt Koens. “Wat we nu zien zijn enorme bombardementen op de Gazastrook, veel groter dan de toch al zware aanvallen die we de afgelopen dagen hebben gezien”, zegt Koens.

Militante Palestijnen vuren op hun beurt al dagen raketten op Israël af vanuit de Gazastrook. De enclave wordt gedomineerd door de Hamas-beweging. Het ging volgens Israëlische media alleen vandaag al om 200 raketaanvallen. Een woordvoerder had eerder al gezegd dat het Israëlische leger zich voorbereidt op “verschillende scenario’s” en dat een grondoffensief daar een van was.

“De berichten die ik uit Gaza krijg zijn beangstigend”, zegt Koens. “De paniek en wanhoop is groot, de Palestijnen in de Gazastrook worden van alle kanten beschoten, en ze kunnen nergens heen. Uit het noorden van de Gazastrook, vlak aan de grens met Israël, zijn mensen op de vlucht geslagen. Ze overnachten in scholen in de hoop dat die niet gebombardeerd zullen worden.”

Twee keer Texel

“Het is belangrijk om te beseffen dat Gaza klein is, het is een kuststrook twee keer groter dan Texel”, vervolgt Koens. “Maar dan met twee miljoen inwoners. Ik zie in mijn werk veel ellendige plekken, maar ken geen plek die zo uitzichtloos en ellendig is als de Gazastrook. Arm, verslagen. Het is er simpelweg onleefbaar, zegt ook de VN al een aantal jaar.”

Waarnemers hebben gezegd dat het onwaarschijnlijk is dat Israël overgaat tot een grootschalige grondoperatie. Het risico op grote aantallen verliezen zou te hoog zijn.

-rtlnieuws-