Janiek Pomba werd op traditionele wijze in de bloemetjes gezet door de minister van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) Gracia Emanuël

22 April 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 22 april 2022- Dit heugelijk feit vond plaats op 19 april jl. De 21-jarige atleet heeft op 10 april een nieuw Surinaams record gevestigd in NN Marathon in Nederland. In een tijd van 2h 31m 44s kwam hij over de finish. Emanuel: “Ik ben super trots op jou voor het resultaat dat jij hebt neergezet voor Suriname.”

Volgens de coach Oriola Hernandes is Pomba een product van het Ministerie ROS. Dit omdat de Cubaanse trainers door het ministerie worden betaald en de sporters daardoor gratis getraind kunnen worden. Verder is begeleiding geboden door het directoraat sportzaken bij de visum aanvraag voor Pomba om naar Nederland te reizen.

“We hebben voor nu een goede basis kunnen ontwikkelen voor de atleten in Brokopondo door in het district een sportvereniging in het leven te roepen en door de training kosten te laten betalen door de overheid,” zei de directeur van Sportzaken Gordon Touw Ngie Tjouw.

Hij gaf verder aan dat er uiteraard meer zaken bij komen kijken als deze sporter hogere levels wilt bereiken . “Er kan dan samen met de Surinaamse Atletiek Bond gekeken worden naar wat we kunnen betekenen voor de atleten.” Het Instituut Nationale Sportselecties (INS) is momenteel bezig te kijken naar het vervolg topsport traject van de atleet. Hij werd geadviseerd om een sportproject dossier in te dienen, zodat er van daaruit kan worden gekeken hoe en waar nodig hem te ondersteunen.

De atleet Janiek Pomba staat voor heel veel uitdagingen. Zo gaf hij aan dat Suriname niet over een gekwalificeerde baan beschikt om te trainen voor zijn volgende wedstrijd. Hij moet daarvoor naar Parijs. “Die training is er, maar ik heb geen materiaal en de faciliteiten zijn er niet.”