Japan naar de maan? Nog even niet, lancering lander uitgesteld

30 November 2022

Comments: 0

De lancering van een raket met een onbemande Japanse maanlander is met minstens een dag uitgesteld. Voor vertrek naar de maan zijn extra controles aan de raket nodig, meldt ispace, de bouwer van de lander.

Het Japanse ispace wilt als eerste commerciële bedrijf op de maan landen. Tot nu toe zijn alleen de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China daarin geslaagd. Pogingen van Israël en India mislukten.

Op den duur wil ispace grondstoffen en water op de maan delven. Dat kan helpen bij het bouwen van een bemande basis op de maan. Voor het ontginnen van de maan werken de Japanners samen met de ruimtevaartorganisaties van de Verenigde Staten en Europa.

Met de lander gaat ook de verkenner Rashid mee, ontwikkeld door de Verenigde Arabische Emiraten. Het karretje moet ongeveer twee weken lang rondrijden op de maan om met camera’s en sensoren wetenschappelijk onderzoek te doen. Of de lander daadwerkelijk als eerste commerciële apparaat op de maan aankomt, is niet zeker. Het vaartuig neemt een grote omweg. Het gaat eerst tot op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde, vier keer zo ver weg als de maan. Daardoor komt het waarschijnlijk pas eind april volgend jaar aan op de maan. Komend voorjaar gaan ook twee andere commerciële landers naar de maan. Het is nog niet duidelijk wie van de drie als eerste aankomt.

-rtlnieuws.nl-