Jean Charles: “Haïtianen zullen ook hieruit komen”

31 July 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 31 juli 2021- “De geschiedenis heeft bewezen dat Haitianen veerkrachtig zijn.” Dat zegt de Consul-Generaal van Haïti, Mystral Jean Charles. Gister is er ter ere van de vermoorde Haïtiaanse president Jovenel Moïse een dienst gehouden in de Kathedrale Basiliek. Hoewel dit een dieptepunt is, geeft Jean Charles aan dat de Haïtianen ook sterk hieruit zullen komen.

Charles stond stil bij de karakter-eigenschappen van president Moïse, met wie hij een vriendschappelijke band had. Volgens de diplomaat kwam deze president graag op voor de belangen van de onderste laag van de Haïtiaanse bevolking. Dit, omdat het wijlen staatshoofd in het verleden ook tot die groep behoorde. Hierdoor kon hij zich makkelijk verplaatsen in de schoenen van deze mensen.

Er is tijdens de kerkdienst stilgestaan bij de diplomatieke relatie tussen Suriname en Haïti. Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, heeft president Chandrikapersad Santokhi vertegenwoordigd. Zij gaf aan dat er in Suriname, maar ook in het Caribisch Gebied, schokkend is gereageerd op de moord van president Jovenel Moïse. Hoewel het om een aangrijpende gebeurtenis gaat, kan er een les hieruit worden geleerd, stelt Levens.  De op 7 juli vermoorde president Jovenel Moïse werd al op vrijdag 23 juli begraven in Cap-Haitien.

-STVS Nieuwsredactie-