Journalist Protasevitsj uit gevangenis, in huisarrest

25 June 2021

Comments: 0

Vrijdag 21 juni 2021- De Belarussische dissident Roman Protasevitsj en zijn Russische vriendin Sofia Sapega zijn onder huisarrest geplaatst, zeggen familieleden tegen de BBC. Het stel belandde vorige maand in de gevangenis, nadat hun vliegtuig onverwachts een tussenlanding had gemaakt in Belarus.

Journalist en lid van de oppositie Roman Protasevitsj is uit de gevangenis vrijgelaten, zo meldt de vader van de vriendin van Protasevitsj aan de BBC. Protasevitsj wordt in een flat in de hoofdstad Minsk in huisarrest geplaatst. Ook zijn vriendin, Sofia Sapega, zou momenteel huisarrest hebben. De Russische ambassade heeft bevestigd dat de vrouw huisarrest heeft.

De journalist werd op 23 mei gearresteerd, nadat de Belarussische regering zijn vliegtuig aan de grond had laten zetten. Het vliegtuig was onderweg van Griekenland naar Litouwen, toen het werd omgeleid naar Minsk. Dat gebeurde vanwege een vermeende bommelding.

Op de arrestatie van de journalist volgden stevige reacties vanuit de internationale gemeenschap. Het regime van Aleksandr Loekasjenko heeft meerdere internationale sancties opgelegd gekregen.

-Het parool-