Kan zijn dat je ook in Nederland militairen op de weg ziet als NAVO-signaal

24 February 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 24 februari 2022 – Premier Mark Rutte noemde de Russische inval in Oekraïne donderdag een “ongekende daad van agressie, op geen enkele manier te rechtvaardigen”. Hoewel hij benadrukte dat Nederland niet in oorlog is met Rusland, is de situatie zo ernstig dat de NAVO altijd in een staat van hoge gevechtsgereedheid verkeert. Daarom kunnen er in de nabije toekomst meer militaire bewegingen in Nederland ontstaan. Rutte sprak donderdag de pers toe na een spoedvergadering over de Russische inval in Oekraïne. Ook minister Kajsa Ollongren (Defensie) en minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) waren aanwezig. “De landen van Oost-Europa, die deel uitmaken van de NAVO, maken zich zorgen. In deze context laten we zien dat de NAVO er is”, zei Ollongren. Nederland moet klaar zijn om snel te reageren als dat nodig is. Ollongren geeft een voorbeeld van het verplaatsen van defensiepersoneel en materieel naar centrale locaties. Ook zou Nederland zijn luchtruim, grondgebied en militaire vliegvelden aan zijn bondgenoten kunnen afstaan. Het is op dit moment uitgesloten dat er Nederlandse militairen naar Oekraïne gaan, zei Ollongren. Oekraïne is namelijk geen lid van de NAVO. Wel zijn er twee

F35’s ingezet voor de bescherming van het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. De NAVO stuurt meer militairen en materieel naar haar lidstaten in Oost-Europa. Het gaat om onderdelen van landmacht, luchtmacht en marine. “De paraatheid van ons leger is verbeterd om op elke situatie te reageren”, zei de militaire alliantie. Rutte: “Ongekende daad van agressie en bedreiging voor Europa”

“Nederland veroordeelt krachtig deze Russische invasie van Oekraïens grondgebied”, aldus Rutte. “Dit is een ongekende daad van agressie, op geen enkele manier te rechtvaardigen.” Volgens hem is dit een serieuze bedreiging voor de stabiliteit in Europa, de wereld en ook voor de veiligheid van Nederland. “Dit is buitengewoon ernstig en vraagt onze aandacht”, aldus Rutte. Nederland wil maximale sancties tegen Poetin en het Kremlin. Later vandaag reist Rutte af naar Brussel voor een spoedoverleg met de leiders van de Europese lidstaten. Hoekstra zal met de Tweede Kamer in de debat gaan over de ontwikkelingen in Oekraïne.

-nu.nl-