KNVB bezoekt arbeidsmigranten in Qatar: ‘Ze zien WK als deel van oplossing’

December 11, 2021

Comments: 0

Zaterdag 11 december 2021- Een delegatie van de KNVB heeft de afgelopen dagen Qatar bezocht. Het doel van de reis was “duurzame veranderingen in het land bewerkstelligen”. De KNVB sprak in Qatar met verschillende mensenrechtenorganisaties, Qatarese ministeries en vertegenwoordigers van arbeidsmigranten. Ook de voetbalbonden van Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Engeland stuurden een delegatie.

Het WK in Qatar, dat over elf maanden begint, staat internationaal in een negatief daglicht wegens ‘moderne slavernij’ en schendingen van de mensenrechten van de circa twee miljoen arbeidsmigranten die in het oliestaatje werkzaam zijn. De Britse krant The Guardian becijferde dat sinds 2010 zo’n 6.500 arbeidsmigranten in Qatar om het leven zijn gekomen. Het is onbekend hoeveel van hen aan de bouw van stadions voor het WK werkten.

De KNVB proefde onder bouwvakkers desondanks een positief beeld over het toernooi. “De arbeidsmigranten die we spraken waren zeer positief over het werk van de FIFA. Overal waar de FIFA direct invloed heeft, zijn de veranderingen zichtbaar. Ze zien het WK als een onderdeel van de oplossing”, zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB.

Onder druk van mensenrechtenorganisaties en de FIFA werden recent een aantal wetswijzigingen doorgevoerd die de situatie van de arbeidsmigranten verbeterden. Zo is er een minimumloon ingevoerd en mag er op de heetste uren van de dag niet in de zon worden gewerkt. Daarnaast is het voor werkgevers verboden om paspoorten in te nemen, zijn werknemers vrij om van werkgever te veranderen en kunnen arbeiders het land uit zonder toestemming van de werkgever. “Het WK werkt duidelijk als katalysator voor arbeidsrechten. Tegelijkertijd gaan er ook nog steeds veel zaken fout”, zegt De Jong, die opmerkt dat sommige bedrijven proberen de nieuwe wetten te omzeilen.

-Nu.nl-