KNVB neemt petitie tegen WK in Qatar aan: ‘Maar een boycot werkt tegengesteld’

29 March 2022

Comments: 0

Dinsdag 29 Maart 2022- De KNVB heeft dinsdag in het Olympisch Stadion in Amsterdam een petitie van tegenstanders van het WK voetbal in Qatar in ontvangst genomen. Ongeveer twintigduizend Nederlanders ondertekenden de petitie van het comité Cancel Qatar 2022, dat werd opgezet door cabaretier Freek de Jonge. Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, zei bij de uitreiking van de petitie dat een boycot of verplaatsing van het controversiële toernooi in Qatar geen goed idee is. Vrijdag is ze met bondscoach Louis van Gaal in Doha aanwezig bij de loting voor het WK, dat van 21 november tot en met 18 december op het programma staat. ‘’We vragen aandacht voor belangrijke ontwikkelingen. Voor de arbeidsomstandigheden van de arbeidsmigranten, voor de mensenrechten, voor vrouwenrechten, voor vrijheid, voor gelijkheid’’.

‘’Ze zijn ook heel duidelijk dat er nog een wereld te winnen is en we er nog lang niet zijn’’. ‘’Het zou zelfs schadelijk zijn voor de arbeidsmigranten die hun werk kwijt zouden raken, terwijl we hen juist zouden moeten steunen’’. Bij de werkzaamheden voor het WK zijn volgens The Guardian tot februari 2021 zeker 6.500 doden gevallen.

‘WK niet meer naar landen als Qatar’

Van Leeuwen kreeg de handtekeningen overhandigd door De Jonge. De 77-jarige cabaretier is één van de initiatiefnemers van de actie en voerde in de aanloop naar het WK van 1978 in Argentinië, dat toen een dictatuur was, samen met Bram Vermeulen ook al eens actie. ‘’De bond zou in wezen aan de kant van de petitie moeten staan’’. Van Leeuwen is ervan overtuigd dat landen als Qatar in de toekomst geen toernooien meer toegewezen krijgen. ‘’Het is nu al een tijdje zo dat landen die een bid uitbrengen verplicht zijn daar een mensenrechtenparagraaf in te zetten’’.
‘’Ze moeten het ook heel goed kunnen uitleggen. Landen moeten openlijk aangeven waar ze op stemmen, ze moeten zich dus verantwoorden’’.