Kredietbeoordelaar denkt dat wanbetaling van Rusland nabij is

9 March 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 09 maart 2022 – Rusland kan binnenkort waarschijnlijk niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen door de harde westerse sancties die zijn opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat zegt kredietbeoordelaar Fitch, die de kredietstatus van Rusland nog verder verlaagde.

Fitch had die status eerder al afgewaardeerd naar junk, wat betekent dat investeerders in Russische staatsobligaties grote risico’s lopen. Ook twee andere kredietbeoordelaars – Moody’s en Standard & Poor’s – hebben de kredietstatus van Rusland in de afgelopen tijd naar beneden bijgesteld.

Als gevolg van de sancties gaat Rusland zware economische tijden tegemoet en worden de inkomsten van de overheid sterk geraakt. Daardoor zou Moskou minder bereid kunnen zijn om schuldverplichtingen na te komen.

Fitch heeft Rusland nu een C-rating gegeven. Dat is slechts één stap boven de status die aangeeft dat een land echt in gebreke blijft. Volgens het bureau is het gezien de recente ontwikkelingen zeer waarschijnlijk dat Rusland binnenkort een wanbetaler zal worden bij aflossingen van staatsleningen.

Daarbij wijst het bureau onder meer op de onmiddellijke Amerikaanse ban op de import van Russische olie en Russisch gas. Moskou kan hierop reageren door bijvoorbeeld bepaalde schulden niet af te lossen, denkt Fitch.

Het bureau verlaagde maandag ook al de kredietstatus van Belarus. Het Westen heeft het Oost-Europese land sancties opgelegd vanwege de samenwerking met het Russische leger. De nauwe banden met Rusland zijn volgens Fitch reden tot zorgen.

-nu.nl-