Kunstenaar Shaundell Horton presenteert nieuwe werken

25 September 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 25 september 2019 – Beeldende kunstenaar Shaundell Horton laat in Readytex Art Gallery zien hoe haar werk zich in de afgelopen periode heeft ontwikkeld. Van de meer herkenbare werken met natuurlijke tinten, collage met gebruikte theezakjes, en mensfiguren, maar schilderijen en sculpturen die abstracter zijn en waarin het experiment de overhand heeft.

Shaundell gebruikt kleuren als een middel om emoties uit te stralen die verwijzen naar haar thema. Haar veel gebruikte thema is ‘het behouden en of bijhouden van haar erfgoed’. In haar eerste schilderijen is er een terugkerende diepte te merken van kleuren die de verschillen tussen de plaats waar ze is geboren en is opgegroeid symboliseert.

De beeldende kunstenares werkt met gemengd media ‘mixed media’. Het wil niets anders zeggen dat ze experimenteert met verschillende materiaal soorten en technieken. De theezakjes of postzegels in haar schilderijen zijn voor haar van sentimentele en grafische waarde, omdat ze een letterlijke en figuratieve link vormen naar haar erfgoed. Haar kunstwerken vormen een bepaalde connectie met iets kostbaars; de plaats en de mensen. ‘Ik vrees dat na verloop van tijd niets anders dan een vage herinnering zal worden.’ Hier is er voor haar eindeloos aan inspiratie uit te putten. Shaundell komt uit emigranten ouders. Zij is van mening dat deze groep vaak als minder gunstig worden beschouwd in hun woonland. Dit merkt zij niet alleen op in Suriname, maar overal ter wereld. ‘We hebben niet altijd de controle over hoe we als een groep worden gezien, maar we kunnen bepalen hoe we als individuen omgaan met deze gebeurtenissen en, nog belangrijker, hoe we onze kinderen hierover onderwijzen. Dus begon ik collages te maken over mijn familie, familieleden en de plaatsen waar ik vandaan kwam.’

Shaundall Horton is blij om zichzelf kunstenaar te noemen. Ze is eerst administratief medewerkster en tekenleer, daarnaast is zij beeldende kunstenaar. Voor haar betekent kunst het kunnen uiten van gevoelens en emoties, alsook vrijheid en rust. Een voordeel van kunstenaar zijn, is de vrijheid die het beroep beschikt en de kunstuiting leert om je stem te gebuiken door je mening te uiten

en wat belangrijk is voor jou, te kunnen presenteren. Vanaf haar jonge jaren is Shaundell bezig met kunstuitingen.

Haar werken zijn nog te bewonderen tot 28 september in de Gallery, voor dat de volgende kunstenaar op de Thursday Night Feature op 3 oktober 2019 wordt gepresenteerd.

-Xaviera L. Arnhem/Readytex Art Gallery-