Lancering DONDRU. SR voor data klimaatverandering

11 June 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 11 juni 2022- Het Ministerie van Ruimtelijke Ordering en Milieu (ROM) heeft vandaag het webportaal DONDRU.SR gelanceerd. Dit in samenwerking met het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS). Op het online platform wordt alle data van ons Suriname, gerelateerd aan klimaatverandering, gepresenteerd. Minister Silvano Tjon-Ahin van Ruimtelijke Ordening & Milieu geeft aan dat Suriname behoort top de top landen die het meest kwestbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. Volgens de minister is een dergelijk platform nodig om gericht beleid uit te stippelen voor het aanpakken van klimaatverandering.

Het lanceren van de website is mogelijk gemaakt middels een schenking van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Het online portaal is een bron van informatie voor data die klimaatverandering illustreren. Zo is er een inventaris van de uitstoot van broeikasgassen uit verschillende sectoren in Suriname te bezichtigen. Ook klimatologische parameters zoals temperatuur, vochtigheid en neerslag zijn meegenomen. Het ligt in de bedoeling dat de verzamelde informatie geanalyseerd wordt door wetenschappers. De website is echter voor een ieder toegankelijk en is zo gebruikersvriendelijk mogelijk gemaakt.

Volgens minister Tjon-Ahin moet er ook gekeken worden naar de gevolgen van het gebruik van fossiele brandstoffen. De grote hoeveelheden Koolstofdioxide zorgen ervoor dat hitte in de atmosfeer blijft vastzitten. Dit zorgt voor opwarming van de aarde, een onderdeel van klimaatverandering. De minister juicht de productie van biobrandstof gemaakt uit biomassa daarom toe. Deze vorm van herinieuwbare energie is milieuvriendelijker dan de fossiele brandstoffen die doorgaans gebruikt worden.