Latijns-Amerikaanse en Caraibische landen moeten een blok vormen als de VN

21 September 2021

Comments: 0

Dinsdag 21 september 2021- De president van Mexico stelde voor dat Latijns-Amerikaanse en de Caribische landen een blok vormen, zoals de Europese Unie. Tijdens de top van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) in Mexico-City op zaterdag zei gastheer president Andres Manuel Lopez Obrador dat de regionale machten zouden moeten consolideren.

Het is tijd om een ​​einde te maken aan de apathie en een nieuwe en krachtige relatie tussen de mensen van Amerika tot stand te brengen. Het lijkt mij dat het tijd is om het beleid van blokkades en onheuse behandeling te vervangen door de optie om elkaar te respecteren, samen op te trekken  en ons te associëren voor het welzijn van Amerika, zonder onze soevereiniteit te schenden’, zei Obrador.

Linkse leiders in de regio kwamen op uitnodiging van Lopez Obrador bijeen met het doel de in Washington gevestigde Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) te verzwakken. Met name waren aanwezig Nicolas Maduro van Venezuela, de nieuwe president van Peru, Pedro Castillo, en Miguel Diaz-Canel van Cuba.

Jarenlang hebben leiders hun bezorgdheid geuit over het feit dat de OAS te dicht bij de Verenigde Staten staat en de uitsluiting van Cuba van de OAS kwalijk genomen. Lopez Obrador vertelde meer dan een dozijn leiders dat het vormen van een nieuw orgaan de onstabiele economieën van de regio zou kunnen stimuleren en landen in staat zou stellen om gezondheids- en andere crises het hoofd te bieden. Op de top werd ook een nieuw CELAC-fonds aangekondigd, om te reageren op natuurrampen.