Lava spuwt uit vulkaan bij eruptie op Filipijnen, duizenden evacuaties

January 13, 2020

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 13 januari 2020 – Een vulkaan ten zuiden van de Filipijnse hoofdstad Manilla is uitgebarsten. Maandagochtend spuwde vulkaan Taal voor het eerst lava, nadat zaterdag as in de omgeving terechtkwam. Duizenden Filipino’s zijn in veiligheid gebracht.

Volgens het Filipijnse instituut voor Seismologie en Vulkanologie (PHIVOLCS) ging de lava gepaard met bliksemschichten en kleine bevingen. Daarop is het alertheidsniveau verhoogd naar de op een na hoogste fase.

‘Uitbarsting kan vulkanische tsunami’s veroorzaken’

Doordat vulkaan Taal zich midden in het gelijknamige kratermeer bevindt, bestaat de kans dat vliegende rotsblokken vulkanische tsunami’s kunnen veroorzaken. Tenminste zestienduizend inwoners van eilandjes binnen het meer en nabijgelegen steden moesten daarom hun huis verlaten.

Ook zijn door de kilometershoge rookwolken ongeveer tweehonderd vluchten geannuleerd. KLM maakte zondag bekend dat het maandag alle vluchten naar Manilla heeft geschrapt. Het internationale vliegveld op het eiland Luzon, dat honderd kilometer noordelijker dan Taal ligt, werd zondag preventief gesloten, omdat geen vliegverkeer mogelijk werd geacht.

Taal is een van de actiefste vulkanen op de Filipijnen en wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste vulkanen van Zuidoost-Azië. In de laatste 450 jaar waren er meer dan 35 uitbarstingen. De meest recente vond plaats in 1977. Bij een eerdere extreme uitbarsting in 1911 kwamen tenminste 1.500 mensen om het leven.

-nu.nl-