Lavastroom uit vulkaan Hawaï kruipt richting belangrijke snelweg

2 December 2022

Comments: 0

Een lavastroom die is ontstaan na de uitbarsting van de vulkaan Mauna Loa op Hawaï kruipt langzaam richting de belangrijkste snelweg op Big Island, het grootste eiland van de archipel. In een laatste update over de uitbarsting meldt het Amerikaanse instituut U.S. Geological Survey dat de lava uit Mauna Loa de weg tot op zo’n 5 kilometer afstand is genaderd. Sinds zondag spuwt Mauna Loa lava uit.

Het is de eerste uitbarsting van de grootste actieve vulkaan ter wereld in bijna veertig jaar. De hulpdiensten op Hawaï benadrukken dat de lavastromen vooralsnog geen bedreiging vormen voor de bevolkte gebieden op Big Island, zoals bij de vorige uitbarsting in 1984 wel het geval was. De uitbarsting houdt nog wel even aan, verwacht de U.S.

 Er worden nog altijd aardbevingen waargenomen rond de plekken waar de lava uit de aarde stroomt, wat aangeeft dat er magma wordt aangevoerd. Mauna Loa is één van de vijf vulkanen die samen het hoofdeiland van Hawaï vormen.

Mauna Loa is een stuk groter dan Kilauea, de vulkaan op hetzelfde eiland die in 2018 uitbarstte waardoor ruim 700 woningen verwoest werden.

-nos.nl-