Leerlingen melden zich vaker ziek door stress, artsen willen meer preventie

November 23, 2022

Comments: 0

De vereniging van jeugdartsen maakt zich zorgen om de toenemende stress bij middelbare scholieren, waardoor jongeren klachten krijgen en zich soms ziek melden. Ook schoolpsychologen die NOS Stories sprak, zien meer jongeren die zich ziek melden door stress op school. Isabella van 17 uit 5 vwo is ëën van die jongeren. Ze meldt zich elke week een dag ziek, omdat ze het anders niet trekt. “Ik heb elke dag klachten door stress, slecht slapen, de hele dag door hoofdpijn en soms heb ik paniekaanvallen tijdens lessen”. Vaak krijgen jongeren nog meer stress wanneer ze uitvallen en daardoor dingen missen. “Maar door zoveel stress is het niet haalbaar voor mij”.

Er is een tekort aan jeugdartsen en een jongere moet naar hen toe als die zich vaak ziek meldt. De arts kijkt dan samen met de jongere hoe hij of zij weer kan meedraaien op school zonder ziek te worden. Bovendien is de zorg van jeugdartsen of schoolpsychologen voor deze leerlingen niet in elke gemeente hetzelfde geregeld. Bij sommige gemeentes is het helemaal niet verplicht dat een kind na een bepaald aantal keer ziek melden moet langskomen. Vicevoorzitter Raquel Abrahams van de vereniging van Jeugdartsen (AJN) pleit er daarom voor dat dit landelijk geregeld wordt.
“Wij maken ons zorgen over of het wel gezien wordt door een school als jongeren zich voor de eerste keer ziek melden”.

Het zou al enorm helpen als een leraar of mentor dan naar de jongeren vraagt, denkt schoolpsycholoog Topper. “Dat kan al heel erg stress verminderend werken, dat hoeft helemaal niet gelijk een psycholoog te zijn”. Maar ook leraren ervaren druk en daardoor is die ruimte er niet altijd. Zelf hebben jongeren niet altijd door dat hun klachten komen door stress of druk. Maar ze weten niet altijd dat een oorzaak heel goed kan zijn dat ze langdurig meer spanning hebben gehad dan dat ze eigenlijk kunnen verdagen. Volgens schoolpsycholoog Topper zou het ook goed zijn om jongeren daar meer over te leren. “Dat je fysieke en mentale gezondheid samen gaan”.

-nos.nl-