Legendarische Indiase zangeres Lata Mangeshkar overleden

February 7, 2022

Comments: 0

Maandag 07 februari 2022- De Indiase zangeres Lata Mangeshkar is zondag op 92-jarige leeftijd overleden in de Indiase stad Mumbai. Dat melden lokale media. Ze werd ‘de nachtegaal van India’ genoemd en heeft zo’n dertigduizend liedjes op haar naam staan. Die zong ze voornamelijk in voor Bollywoodfilms.

De Indiase regering heeft twee dagen van nationale rouw afgekondigd vanwege de dood van de Mangeshkar. Mangeshkar brak in 1949 door met het liedje ‘Aayega Aanewala’ uit de film Mahal. In de jaren veertig speelde ze een paar kleine rollen in Bollywoodfilms, maar al snel werd ze playbackzangeres: ze zong nummers in voor andere Bollywoodactrices. Ze zei zich daar comfortabeler bij te voelen.

Decennialang was ze de meest gevraagde playbackzangeres van India. Meerdere liedjes van Mangeshkar werden hits, zoals ‘Pyaar Kiya To Darna Kya’ uit de film Mughal-e-Azam. In 2001 kreeg ze een Bharat Ratna, vergelijkbaar met het krijgen van een lintje in Nederland. Vorige maand werd Mangeshkar in het ziekenhuis opgenomen met een coronabesmetting. Ze overleed uiteindelijk aan orgaanfalen. De Indiase regering geeft haar deze zondag een staatsuitvaart.