Leger belooft waar spektakel taptoe 2019

1 November 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 01 november 2019 – De taptoe in het kader van de viering van 44 jaar staatkundige onafhankelijkheid zal een waar spektakel worden. Zo belooft het Surinaams Nationaal Leger bij monde van majoor Faried Ilahibaks. De taptoe wordt op vrijdag 22 november gehouden, in het André Kamperveen Stadion. Waarschijnlijk zullen wederom de militaire collega’s uit Frans-Guyana van de partij zijn en ook mooie dingen zal laten zien.

De taptoe, die uitsluitend een militaire aangelegenheid is, was aanvankelijk gepland voor vrijdag 15 november, maar het stadion is op die dag in gebruik vanwege interlandvoetbal. Het betreft de derde editie sedert 2015 toen de taptoe bij 40 jaar Srefidensi voor het eerst weer na jaren werd gehouden. Daarna volgde een tweede in 2017 en dus de derde op 22 november.

Vanaf de onafhankelijkheid in 1975 zou het de zevende taptoe moeten zijn, met onder meer twee edities gedurende de militaire periode en een na het democratiseringsproces in 1995. Ilahibaks zegt dat het van tijd tot tijd echt nodig is om het publiek te laten zien waarmee de militairen bezig zijn.

De voorbereidingen naar deze activiteit toe zijn al een maand gaande. Om het geheel vlot te doen verlopen heeft de legerleiding besloten de militairen van de laatste elementaire algemene opleiding, speciaal voor de taptoe bij elkaar te houden. Pas hierna zullen zij onderverdeeld worden over de diverse eenheden.

Terugblikkend op de vorige taptoe zegt Ilahibaks dat het toen om een volle bak ging. Hij verwacht ook dit keer een volle bak. Het gaat er volgens hem om dat het publiek komt genieten van mooie militaire acties, zodat bij jonge mannen en vrouwen de interesse voor het leger wordt opgewekt. Ilahibaks legt uit dat het leger er niet alleen is voor beschermen van het land, maar ook sociaal bezig is en doet aan welzijnszorg.

Het ontstaan van de taptoe is gebaseerd op het verhaal dat militairen zich voor vertier tot in de late uren in bars ophielden. Er werden dan tamboerijn en hoornblazer erop uitgestuurd om de in beschonken toestand verkerende manschappen marcherend terug naar de kazerne te begeleiden. Tap staat voor bier inschenken uit het vat, terwijl toe staat voor het sluiten van de vaten. Thans is het zo dat met de taptoe de militairen bij de invallende schemering laten zien wat zij allemaal kunnen.

-NII-