LVV werkt aan kadervorming binnen veeteelt

10 June 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 10 juni 2019  – Een groep studenten van de Stichting Polytechnic College Suriname (PTC) van de studierichting Animal Production and Health Assistance (APHA) heeft een bezoek gebracht aan het district Nickerie. De groep, die onder leiding staat van Joyce Veira, coördinator van de opleiding vanuit het ministerie, heeft op vrijdag 7 juni 2019 het openbaar slachthuis van Nickerie bezocht. De studenten hebben een volledige demonstratie gehad van Staats veearts Faizel Wilness, beheerder van het slachthuis. Het is volgens begeleider Veira de bedoeling dat nadat de studenten het theoretisch gedeelte van de studie hebben doorlopen, zij nu in de praktijk worden gebracht om te zien hoe het in de verschillende slachthuizen in ons land toegaat.

De studierichting APHA is in 2017 tot stand gekomen met een overeenkomst tussen het PTC en het ministerie van LVV. Het gaat hierbij om een 3-jarige bachelors opleiding, waarbij de afgestudeerde zal moeten zorgdragen voor de voorlichting aan veehouders en het identificeren van ziekten bij de dieren. Er bestaat binnen het ministerie van LVV een dringende behoefte naar zulk kader. Op dit moment is er slechts 1 Animal Production and Heath Assistant actief, terwijl er bijkans 25 van deze mensen nodig zijn voor een goede bemensing van alle ressorten in het land. Na afronding van de studie kan de afgestudeerde zich verder specialiseren in sectoren vee als keurmeester of porthealth. Het ministerie van LVV bekostigt voor 11 van de 17 studenten de complete studie.

Het veldbezoek van de PTC-studenten is vervolgd met een bezoek aan het Anne van Dijk Rijstonderzoeks Centrum Nickerie (ADRON), een varkens kwekerij en een bezoek aan de coördinator van het ministerie van LVV Regio-West, Dhr Guido van der Kooye.

– Nationaal Informatie Instituut-