Marokko is furieus: FIFA gebruikt Marokkaans erfgoed als promotie voor Qatar-kwalificatie

November 27, 2021

Comments: 0

Zaterdag 27 november 2021- Marokko is boos op Wereldvoetbalbond FIFA. Het Afrikaanse land merkte tot haar eigen verbazing op dat een cultureel erfgoed van het land wordt gebruikt als promotiemateriaal voor de komende WK-kwalificatieduels. Nadat er veel ophef ontstond onder Marokkaanse fans, heeft de FIFA het bericht verwijderd van de kanalen.

De bond heeft een plaatje gemaakt met daarop enkele spelers van de landen die zich moeten plaatsen via de Europese play-offs. Zo kijken spelers als Cristiano Ronaldo en Robert Lewandowski naar een poort. Volgens Marokko gaat het echter om de poort van het Mohammed V Mausoleum in hoofdstad Rabat, een van de historische gebouwen van het land.

Hoewel het Noord-Afrikaanse land het gebruik van de poort als een eerbetoon aan de architectuur ziet, wordt er op sociale media gepleit voor actie. Naar eigen zeggen worden Marokkaanse gebouwen vaker gebruikt als promotiemateriaal, zonder dat daar toestemming voor wordt gevraagd.

Nieuwswebsite The Moorish Times hoopt dat te voorkomen. ‘Het Ministerie van Cultuur moet zich over dit misbruik van het Marokkaanse erfgoed buigen’, schrijft het medium op Twitter. ‘De gebagatelliseerde verduistering van het Marokkaanse erfgoed moet ophouden.’