Massagraf ontdekt in heroverde stad in Oekraïne

18 September 2022

Comments: 0

In de onlangs bevrijde Oekraïense stad Izium is een massagraf gevonden, meldde president Volodymyr Zelensky donderdag in zijn dagelijkse videoboodschap. Hij vergeleek de vondst van de waarschijnlijk 440 lichamen met die in Boetsja in het voorjaar. Woensdag bezocht de president de oostelijke stad tussen Kharkiv en Luhansk.

Een politiechef van Izium heeft tegen Sky News gezegd dat het om 440 lichamen gaat. Die zijn volgens hem van onder anderen slachtoffers van geweerschoten, artillerievuur, mijnen en luchtaanvallen, maar van velen is de doodsoorzaak nog niet bekend. In zijn dagelijkse videoboodschap vergeleek Zelensky de vondst van de lichamen met die in Boetsja in het voorjaar. In die voorstad van Kyiv werden ook honderden lichamen gevonden nadat de Russen zich hadden teruggetrokken, wat tot grote internationale verontwaardiging leidde.

“Rusland laat overal doden achter en moet daar verantwoordelijk voor worden gehouden”, zei Zelensky. Woensdag werd Izium, dat vanwege zware bombardementen ook wel het tweede Mariupol wordt genoemd, voor het eerst na herovering door de Oekraïners weer door Zelensky en de internationale pers bezocht. In de stad woonden voor het begin van de oorlog meer dan 40.000 mensen.