Meer dan 30 landen zullen strategische oliereserves aanspreken

2 April 2022

Comments: 0

Zaterdag 2 april 2022- Niet alleen de Verenigde Staten, maar nog meer dan dertig andere landen zullen ook hun strategische oliereserves aanspreken en “tientallen miljoenen extra vaten olie op de markt brengen” in een poging om de hoge olieprijzen te
temperen.

Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd,verwijzend naar een initiatief van het Internationaal Energieagentschap (IEA). De VS kondigden donderdag aan dat ze gedurende zes maanden ruwweg 1 miljoen vaten olie per dag zullen vrijgeven uit hun reserves. De maatregel komt er wegens de Russische inval in Oekraïne, waardoor de olieprijs de afgelopen weken de hoogte inschoot.
Het IEA bevestigde gisteravond dat tijdens een spoedvergadering in Parijs door zijn 31 lidstaten beslist werd om opnieuw oliereserves vrij te geven, om de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne op de markten te verzachten. Welke omvang deze tweede vrijgave van reserves, sinds het uitbreken van de oorlog zal hebben, wil het IEA begin volgende week bekendmaken.
De IEA-lidstaten beschikken in totaal over noodvoorraden ten belope van zowat 1,5 miljard vaten.
De IEA-leden hebben gisteren ook hun bezorgdheid beklemtoond over de gevolgen van de Russische agressie op de energiezekerheid.
Grote onderbrekingen van de Russische olieproductie zouden kunnen leiden tot een wereldwijde noodtoestand voor olie leveringen.
De wereldwijde oliemarkten blijven zwaar onder druk staan.
Dat leidt tot grote prijsschommelingen.