Meeste landen doen volgens IOC niet mee aan politieke boycot Winterspelen

December 15, 2021

Comments: 0

Woensdag 15 December 2021- verreweg de meeste van de negentig landen die deelnemen aan de Winterspelen van Peking doen niet mee aan een politieke boycot van het evenement. Dat is de conclusie van Thomas Bach, voorzitter van het internationaal olympisch comité (IOC). “Een absolute meerderheid” stuurt volgens hem een delegatie naar China.

Invloedrijke sportnaties als de Verenigde Staten, Australië en Groot-Brittannië behoren tot de landen die zijn overgegaan tot de boycot. Ze protesteren hiermee tegen het voortdurend schenden van de mensenrechten in China. Van een sportieve boycot is geen sprake; de atleten uit de betreffende landen zijn in februari gewoon van de partij.

“Dat is het belangrijkste”, aldus Bach voor de Duitse televisie. “Alle atleten gaan naar Peking. Verder verwacht ik dat meer dan tachtig landen ook een diplomatieke afvaardiging sturen.” Het IOC liet al eerder weten in deze politieke kwestie geen standpunt in te nemen.

“Wij zijn verantwoordelijk voor de Olympische Spelen”, vervolgde Bach. “Verwachtingen dat wij een politiek systeem kunnen veranderen zijn overdreven. Wij kunnen ook niet met één evenement iets bereiken waar de internationale politiek al decennia niet in slaagt. Als wij ons in dit soort discussies zouden gaan mengen, haken mogelijk veel landen af. Dat zou grote gevolgen voor het evenement kunnen hebben.”

Nederland heeft (nog) niet besloten tot een boycot van de Spelen, die van 4 tot en met 20 februari op het programma staan. “We willen met onze Europese partners overleggen, zodat we samen kunnen kijken wat het beste is”, zei demissionair minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) vorige week in de Tweede Kamer.

Nu.nl-