Meeting in Barbados, een geslaagde missie

21 April 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 21 april 2022- Het werkbezoek van president Chandrikapersad Santokhi en delegatie aan Barbados was van eminent belang om onder andere samen met overige gelijkgerichte staten duidelijke standpunten in te nemen die de efficiëntie van het binnen- en buitenlands financieel verkeer positief moet stimuleren. Het standpunt van Suriname is duidelijk. Dit kwam duidelijk naar voren tijdens de Caribbean Financial Access Roundtable, gehouden te Bridgetown Barbados op 20 april 2022.

Nigel Baptiste, CEO van de Republic Bank, die namens Caribbean-based Financial Institutions sprak, stelde dat het bijzonder belangrijk was om bij de meeting aanwezig te zijn. De tijd en de energie die erin is geïnvesteerd moet de grondslag zijn voor de verdere financiële ontwikkeling van de regio. Verder zijn er mechanismen in place die vrijwel automatisch deze landen uitsluiten op basis van vigerende wetgeving.
Voorafgaand aan de roundtable meeting had president Santokhi een gesprek met Chris Dodd als een belangrijke stakeholder. Dodd is de speciaal gezant van de Verenigde Staten voor de top van Amerika.

Ook Maxine Waters, chairwoman of the House Financial Services Committee US Congress, stelt dat toerisme, trade en veiligheid hoog op de agenda staan voor beide gebieden. Dit heeft geleid tot sterke banden tussen de USA en het Caribisch gebied/Latijns-Amerika. Financiële toegang is daarom essentieel voor deze gebieden, terwijl financiële exclusie aan de orde is en dat is geen optie. “Er zal worden gekeken naar wetgeving zodat de landen niet lijden onder financial de-risking”, geeft de vertegenwoordigster aan.

De premier van Barbados, Mia Mottey, geeft als oplossing aan dat de focus van anti-money laundering absoluut op money laundering zelf moeten worden geplaatst en dat maatregelen pas moeten gelden wanneer dat is bewezen.