Megaproces rond zelfmoordaanslagen in Brussel van start: dit kun je verwachten

5 December 2022

Comments: 0

Het proces rondom de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem gaat vandaag van start. Bij de aanslagen vielen 32 doden en raakten meer dan 340 mensen gewond. In totaal staan er negen verdachten voor de rechter.

De zaak telt in totaal tien verdachten. Negen verdachten verschijnen voor de rechter, van wie één aanslagpleger. In de ochtend van 22 maart 2016 gingen vier bommen af in Brussel. Twee aanslagplegers bliezen zichzelf op de luchthaven Brussel Zaventem op en een derde aanslagpleger blies zichzelf op in een metro die net vanuit station Maalbeek was vertrokken. Een vierde bom werd door de explosievenopruimingsdienst gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De overige verdachten zijn mannen die bij de aanslag zouden hebben geholpen en een paar jongens die op het laatste moment afzagen van hun daad. De tiende verdachte, die dus niet in de rechtbank verschijnt, zou volgens terreurorganisatie IS in 2019 zijn overleden. Dat is nog niet sluitend bewezen.

De inhoudelijke bespreking van de zaak werd eerder uitgesteld vanwege logistieke problemen. Zo was er bezwaar tegen de glazen hokken waarin verdachten in de rechtbank zouden zitten en was het gerechtsgebouw in Brussel te klein. Alle slachtoffers in de zaak zijn een betrokken partij in de procedure en mogen dus plaatsnemen in de rechtbank. Ook moet de rechtbank plaats bieden aan verdachten, advocaten, journalisten en andere geïnteresseerden. De negen verdachten zouden volgens justitie tot dezelfde terreurgroep behoren die in 2015 aanslagen in Parijs pleegde.

-rtlnieuws.nl-