Mensenrechtensituatie Suriname wordt doorgelicht

October 28, 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 28 oktober 2021- Suriname is een van de 14 landen die onderzocht zullen worden door de Werkgroep Universele Periodieke Doorlichting (UPR) van de VN-Mensenrechtenraad. Het doorlichten van de mensenrechtensituatie in het land zal op 1 november voor de derde keer worden gedaan. De vergadering zal live online worden uitgezonden. De UPR-Werkgroep zal naar verwachting de aanbevelingen voor Suriname maken op 5 november om 15u.

De locatie van de zitting is Kamer 20, Palais des Nations, Genève. Door de Covid-19-maatregelen zal de vergadering een combinatie zijn van deelname in persoon en online-deelname. Kenneth Amoksi, minister van Justitie en Politie, zal de Surinaamse delegatie leiden. De drie landen die als rapporteur (“troika”) optreden bij de doorlichting van Suriname zijn Somalië, de Republiek Korea en de Bahama’s.

De VN-Mensenrechtenraad schrijft in een persbericht dat het land dat wordt doorgelicht zijn standpunten over de aanbevelingen mag bekendmaken tijdens de doorlichting. De eerste en tweede UPR-doorlichting van Suriname vonden plaats in mei 2011 en mei 2016 respectievelijk. De doorlichtingen zijn gebaseerd op het nationaal rapport van het land dat wordt doorgelicht, gegevens uit rapporten van onafhankelijke mensenrechtenexperts en -groeperingen – beter gekend als de Speciale Procedures – Verdragsorganen en andere VN-entiteiten en gegevens van andere belanghebbenden zoals nationale mensenrechteninstellingen, regionale organisaties en middenveldorganisaties

De UPR is een proces waarin de mensenrechten van de 193 VN-lidstaten periodiek worden doorgelicht. Sinds de eerste vergadering in april 2008 zijn alle 193 VN-lidstaten tweemaal beoordeeld in twee UPR-rondes. In de derde UPR-ronde wordt van landen verwacht dat ze aantonen welke stappen ze hebben gezet om aanbevelingen uit de voorgaande beoordelingen uit te voeren. Ook moeten zij ingaan op recente mensenrechtenontwikkelingen in hun land.