Mexicaans leger neemt geboortedorp van drugsbaron in bezit

21 February 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 21 februari 2022- Het Mexicaanse leger heeft bezit genomen van het geboortedorp van ‘El Mencho, ’s werelds machtigste drugsbaas. De eenheden stuitten daarbij op tientallen bermbommen. Het gebied is een geliefde plek voor drugskartels vanwege de strategische ligging. Legervoertuigen patrouilleren door Naranjo de Chila, een gehucht in de westelijke staat Michoacán. Michoacán is dankzij de haven aan zee en de smokkelroutes van de staat een begeerde plaats voor drugskartels. Ook worden telers van avocado’s en limoenen afgeperst.

In het dorp is Nemesio Oseguera Cervantes – beter bekend als ‘El Mencho’ – geboren. De drugsbaron wordt gezocht door zowel Mexico als de Verenigde Staten en is al jaren op de vlucht. In lokale media verschenen afgelopen week berichten dat hij zou zijn overleden. ‘El Mencho’ leidt het machtige drugskartel Jalisco New Generation Cartel (CJNG), dat in bijna heel Mexico actief is. Het kartel zou verantwoordelijk zijn voor dodelijke aanslagen op Mexicaanse veiligheidstroepen en een moordpoging op de baas van de politie in Mexico-Stad.

‘El Mencho’ vecht met het Los Viagras-kartel een bloedige strijd om de controle over het gebied. Rond het gehucht Naranjo de Chila vinden hevige gevechten plaats. De kartels gebruiken loopgraven, bunkers, zelfgemaakte pantserwagens en drones die kleine bommen laten vallen. De rivaliserende bendes hebben daarnaast langs wegen en in velden tientallen bermbommen geplaatst. Speciale eenheden van het Mexicaanse leger, uitgerust met metaaldetectoren en bompakken, zijn daarop de stad binnen getrokken.