Mexico onderzoekt executie van rouwenden bij begrafenis

2 March 2022

Comments: 0

Woensdag 02 maart 2022- Mexico onderzoekt berichten over de executie van ongeveer 17 mensen, in de staat Michoacan. Een gruwelijke video laat ook zien dat schutters tijdens het weekend een begrafeniswake bestormden en rouwenden naar buiten sleepten om te doden. De president van Mexico, Andres Manuel Lopez Obrador, vroeg maandag om geduld, terwijl de hoofdaanklager onderzoekt wat er is gebeurd.

Een video die veel op sociale media werd gedeeld, toonde een groep mensen in een rij tegen een muur, de meesten van hen met hun handen achter hun hoofd, voordat ze blijkbaar werden neergeschoten in een spervuur ​​​​van kogels afgevuurd door omringende schutters.  Mexicaanse media meldden dat de rouwenden werden gedood in de stad San Jose de Gracia, zo’n 200 km ten westen van Morelia, de hoofdstad van de staat Michoacan, waar veldslagen tussen rivaliserende drugskartels het geweld hebben doen toenemen. De hoofdaanklager van Michoacan zei zondag laat dat hoewel er geen lichamen zijn gevonden, onderzoekers kogelhulsen hebben ontdekt op de plek waar de video vermoedelijk is opgenomen.

Het geweld is toegenomen in bepaalde delen van Mexico, waar drugskartels strijden om controle over smokkelroutes en territorium om inwoners af te persen. Het richten op begrafenissen is de afgelopen jaren onderdeel geworden van het geweld. Het incident deed zich voor in een regio waar het Jalisco New Generation (CJNG) kartel, de New Michoacan Family en Los Caballeros Templarios actief zijn en territoriale oorlogen voeren.