On: December 8, 2021
In: Sport
Comments: 0

Woensdag 08 december 2021 – De zesde achtereenvolgende zege in de groepsfase van de Champions League heeft Ajax opnieuw enkele miljoenen opgeleverd. Dankzij de opnieuw doeltreffende Sébastien Haller wonnen de Amsterdammers thuis met 4-2 van Sporting en ontvingen zo de winstpremie van 2,8 miljoen euro. De inkomsten uit het Europese avontuur komen daardoor nu al uit op zo’n 70 miljoen euro.

Hoe komt Ajax precies aan al die miljoenen? Alle deelnemers aan de groepsfase krijgen een startpremie van 15,64 miljoen euro. De landskampioen uit Nederland heeft op basis van de zogenoemde coëfficentenranglijst met oude en recente prestaties in Europa nog eens recht op ruim 20 miljoen euro.

Ajax verdiende vervolgens met zes overwinningen op Sporting Portugal (4-2 en 1-5), Besiktas (2-0 en 1-2) en Borussia Dortmund (4-0 en 1-3) al 16,8 miljoen euro aan winstpremies. De twee thuiswedstrijden in de Johan Cruijff Arena leveren de club naar verwachting een recette van zo’n 6 miljoen euro op. Tegen Sporting mochten er vanwege de coronamaatregelen geen fans aanwezig zijn. Ajax krijgt verder naar schatting zo’n 3 miljoen euro uit de marketpool met televisierechten van de Champions League.

De kwalificatie voor de achtste finales wordt extra beloond met 9,6 miljoen euro. Voor Ajax komt de financiële injectie uit de Champions League extra gelegen. De club leed vorig seizoen tijdens de coronacrisis een verlies van ruim 8 miljoen euro. Lucratieve transfers van spelers naar topclubs bleven uit.

-ad.nl-