Mini kunstgrasveld Boven- Suriname in gebruik genomen

8 April 2019

Comments: 0

 

Zondag 07 april 2019 – Het ministerie van Sport- en Jeugdzaken geeft verder invulling aan haar sportbeleid. In het ressort Boven-Suriname, in het district Sipaliwini, is een mini kunstgrasveld feestelijk in gebruik genomen op vrijdag 5 april 2019. De kunstgrasvelden worden landelijk opgezet met de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) als partner. De fondsen komen uit het Staatsolie Sportfonds.

De Districtscommissaris (DC) van Sipaliwini, bestuursressort Boven-Suriname Humphry Jeroe, benadrukte de ontwikkelingen in het district als bijzonder. Hij vindt het een eer dat het gebied gefaciliteerd is met een kunstgrasveld. De vertegenwoordiger van de KNVB, Regie Blinker, heeft de aanwezigen ook toegesproken. Hiernaast heeft hij ook de sleutels van het veld en sportmateriaal overhandigd aan de minister van Sport- en Jeugdzaken, Lalinie Gopal. Hij hoopt dat de gemeenschap goed gebruik zal maken van het veld en hoopt verder hierdoor ook voetbaltalenten te kunnen ontdekken. Volgens het DNA-lid Silvana Afonsoewa lopen er ook in het district Sipaliwini jongeren met sporttalenten rond, echter dienen deze ontdekt te worden. “Dit kan alleen met de nodige ondersteuning en faciliteiten”, stelt ze. Zij hoopt dat de minister zich inzet voor het beschikbaar stellen van sportcoaches voor Sipaliwini om de talenten te ontdekken.

Jongeren bewust maken
Met het landelijk verruimen van sportfaciliteiten probeert het ministerie van Sport- en Jeugdzaken de kinderen heel jong bewust te maken van het belang van bewegen. Door regelmatig te sporten en te bewegen kunnen ziektes voorkomen worden. Minister Gopal bemoedigde de gemeenschap daarom om zoveel als mogelijk een gezonde leefstijl op na te houden. De sportminister gaf mee dat het scheppen van meer sportmogelijkheden immers de instructies zijn van de President Desiré Bouterse, waaraan er thans invulling wordt gegeven. Binnen dit kader zullen er ook velden opgeleverd worden te SOSIS sportcomplex, Lelydorp, Apoera en Wageningen. Voor de professionele begeleiding van de jongeren zijn er 11 worldcoaches opgeleid.

Structurele begeleiding op sportgebied
Het DNA-lid André Misiekaba heeft namens president Bouterse een toespraak gehouden. Hij gaf aan dat er op een structurele wijze jongeren op sportgebied begeleid moeten worden. Hij zegt dat door te sporten je veel andere zaken bijleert zoals discipline, verdraagzaamheid, teamspirit, motivatie, taakverdeling en time management. “Sport geeft ook genot. Een vrolijk hart bevordert de genezing maar een verslagen geest maakt dat de beenderen uitdrogen.” zegt Misiekaba. Namens president Bouterse heeft hij de felicitaties overgebracht aan de gemeenschap van Sipaliwini met de bijzondere ontwikkeling.

-Ministerie van Sport en Jeugdzaken-