Minister Abiamofo ziet ontwikkeling in wederzijdse bilaterale samenwerkingen

16 February 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 16 februari 2022- De bewindsman heeft daags voor zijn bezoek aan Guyana in verband met de International Energy Conference and Expo 2022, geparticipeerd aan de Energy and Climate Partnership of the Americas sessies (ECPA) in Panama. In Guyana heeft minister Abiamofo onder meer gesprekken gevoerd met China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) en met zijn Guyanese ambtgenoot over een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van natuurlijke hulpbronnen, betreffende gezamenlijke exploitatie en ontwikkeling van bauxiet in West-Suriname en Oost-Guyana.

Behalve samenwerking op het gebied van olie en gas is er ook interesse vanuit Guyana voor de bosbouw. Tijdens gesprekken met de ambassadeur van Ghana is naar voren gekomen dat de bereidheid tot samenwerking er is, maar dat er nog geïdentificeerd moet worden op welk gebied dit mogelijk is.

Barbados heeft bij Suriname haar behoefte aan zoetwater kenbaar gemaakt en Suriname zal nagaan hoe er hierop ingespeeld kan worden. Ons land beschikt over genoeg particuliere ondernemingen die water bottelen en ook de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij zal nagaan hoe de markt te betreden.

Minister Abiamofo ziet opties en mogelijkheden voor Suriname. De bewindsman voegt eraan toe dat Guyana de visie van Suriname ondersteunt en dat er voor ons een goede toekomst is weggelegd. Minister Abiamofo merkt op dat Guyana vijf jaren eerder dan Suriname haar olieontdekking heeft gedaan en reeds produceert. Suriname kan dus veel leren van Guyana.