Minister Achaibersing voor werkbezoek naar VS

19 April 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 19 april 2021- Minister Armand Achaibersing van Financiën, vertrekt op dinsdag 20 april naar de Verenigde Staten van Amerika. Tijdens zijn bezoek zullen er gesprekken gevoerd worden met onder andere het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Inter-American Development Bank (IDB).

De bewindsman wordt vergezeld met collega-ministers David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) die eerder vertrok. Naast de ministers reizen ook mee, hoofdonderhandelaar met het IMF Karel Eckhorst en waarnemend directeur van Staatsolie Anand Jagessar.

Naast de gesprekken met het IMF en de IDB zal minister Achaibersing ook gesprekken voeren met overheidsinstanties en potentiële investeerders voor onze oliesector. Alhoewel de minister vanwege de Covid-19-pandemie het liefst niet zou willen reizen, beseft hij het grote belang van deze trip voor Suriname. “Het is allemaal voor Suriname”, zegt de minister.

De gesprekken met het IMF vorderen, zegt de bewindsman. Hij geeft aan, dat Suriname op het punt staat om zeer binnenkort het Staff Level Agreement te tekenen met het fonds. Nadat het IMF het Surinaams programma, het Herstelplan, heeft goedgekeurd, zal Suriname betalingsbalanssteun krijgen. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal hiermee een betere dekking hebben voor de internationale reserves (valuta). De doorsnee burger zal dit merken aan de broodnodige rust op de valutamarkt.

Deze steun is gebonden aan strenge voorwaarden, die moeten garanderen dat Suriname in staat zal zijn om de lening bij het IMF terug te kunnen betalen. Naast de ondersteuning van het IMF zal Suriname bij de IDB en Wereldbank aankloppen voor budgetondersteuning.

-STVS Website-