Minister Financiën sluit bezoek Arab Coordination Group en CDB succesvol af

31 January 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 31 januari 2019 – De vergaderingen van de vertegenwoordigers van de Islamic Development Bank (ISDB), het Kuwait Fonds for Arab Economic Development, het OPEC Fund for International Development (OFID) en de Caribbean Development Bank (CDB) in Suriname zijn vlot verlopen. De vergaderingen vonden plaats van 14 tot en met 22 januari 2019.

De 16 vertegenwoordigers spraken hun waardering uit over de zeer unieke situatie, waarbij het Suriname is gelukt om de vier eerdergenoemde internationale organisaties op hetzelfde moment in ons land aanwezig te hebben, voor de beoordeling van één project. Het betrof het ‘Expansion of Power Generation, Transmission and Distribution Systems Project’. Dit project heeft als voornaamste doel de uitbreiding van de opwekking en transmissie van elektriciteit in Paramaribo (Paranam) en Nickerie (Clara polder). Met deze activiteiten zal worden bijgedragen aan de stijgende behoefte aan energie voor zowel de huishoudens als het bedrijfsleven.

De beoordeling van eerdergenoemd project was positief en werd afgesloten met de ondertekening van de Minutes of Meeting door alle partijen. Hierbij werd onder andere de bereidheid vastgelegd van de vier internationale partners voor financiering van dit project tot een maximaal bedrag van USD 120 miljoen. De financiering zal geschieden via concessionele leningen met rentes van minimaal 2.5% per jaar. Het is van belang te vermelden dat ook Suriname een deel van de financiering voor haar rekening neemt via de investeringen van de EBS N.V.

Het OFID, die de rehabilitatie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en de bouw van zes poliklinieken via de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) financiert, heeft tijdens dit bezoek ook positieve resultaten bereikt. De oorspronkelijke bijdrage van de ISDB, die in dit project is weggevallen, wordt volledig door de OFID overgenomen, waardoor de financiering van het project normaal voortgang kan vinden. Hierdoor zullen in het AZP naast de rehabilitatie van het beddenhuis binnenkort ook de rehabilitatie van de Intensive Care Unit, de operatiekamers en de inrichting volgen. Ten behoeve van de RGD zijn de drie poliklinieken in afrondende fase en worden de procedures voor de aanbesteding van de resterende drie poliklinieken nu voorbereid.

De vertegenwoordigers mochten naast het officieel gedeelte ook kennismaken met de verschillende gerechten die de Surinaamse keuken te bieden heeft, alsook met de rijke Surinaamse cultuur.

-Bron: Ministerie van Financien-