Minister Parmessar brengt werkbezoek aan Staatsboerderij NV

22 September 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 22 september 2019 – Minister Rabin Parmessar van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft een bezoek gebracht aan de Staatsboerderij te Reeberg in het district Wanica. Dit bezoek werk afgelegd op zaterdag 21 september 2019. De delegatie bestond naast de minister uit enkele directieleden waaronder de Onderdirecteur Landbouw, Ashween Ramdin, Onderdirecteur Administratieve diensten, Caroline Sakiman en de fungerend voorzitter van de werknemersbond van LVV Ashwin Bechan.

De bewindsman kreeg van de beheerder, Radj Sunderpersadlall, een historisch overzicht over het ontstaan van de Staatsboerderij. De boerderij had vroeger de naam van ’s Lands boerderij en was gehuisvest aan de copieweg in het district Para en daarna aan de Leysweg in Paramaribo. De boerderij is bij uitstek een melkveebedrijf, maar er werden voorheen ook wel andere veesoorten gehouden zoals Zeeboes, Varkens, Schapen en Paarden. Ook deed men aan Kunstmatige Inseminatie ter bevordering van de productie. Het bedrijf kan volgens de beheerder veel meer produceren; echter ontbreekt het aan knowhow en mankracht.

De minister bedankte Sunderpersadlall voor zijn uiteenzetting en ging kort in op enkele van de vraagstukken die aangehaald zijn. De bewindsman deelde de werknemers mee, dat zij op de loonlijst staan van de overheid, en dat daar geen twijfel over kan bestaan. In het verlengde hiervan verwacht minister Parmessar daarom ook dat zij zich volledig zullen inzetten ter verdere ontwikkeling van het Staatsbedrijf

De bewindsman vroeg aan Willy Panchoe van de afdeling Interne Controle, om een overzicht te geven over hetgeen de afdeling geconstateerd heeft over het beheer van de boerderij. Veel moet geordend worden binnen dit Staatsbedrijf; echter gelooft de minister dat zaken in goede banen geleid kunnen worden. De bewindsman gaf zijn gehoor mee, dat onder zijn leiding geen enkel Staatsbedrijf verkocht wordt of in handen komt van derden. Per 1 oktober zullen enkele veranderingen worden doorgevoerd. Het onder directoraat Veeteelt zal technische ondersteuning bieden aan het Staatsboerderij. Ook het personeelsbestand zal worden uitgebreid en met betrekking tot de technische zaken, zal reeds de komende week een inventarisatie worden opgemaakt van het bestaande en wat er nog nodig is. Het Staatsbedrijf moet een modelbedrijf worden voor Suriname, waar veehouders in de toekomst onder andere terecht kunnen voor technische knowhow, aldus minister Rabin Parmessar.
-MINISTERIE VAN LANDBOUW VEETEELT EN VISSERIJ-