Minister Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken neemt deel aan ACP

December 11, 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 11 december 2019 – Suriname maakt zich sterk voor het mede uitdragen van de nieuwe richting van de ACP voor versterking van multilateralisme. Tegelijkertijd wijst Suriname “elke vorm van interventie en inmenging in interne aangelegenheden van onze soevereine staat en elk ander soeverein land, krachtig van de hand.” Zo liet minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse zaken maandag weten, bij de start van de 9e ACP Heads of State and Government Summit in Nairobi, Kenia.

Suriname zal volgens de bewindsvrouw blijven pleiten voor handhaving van internationaal recht en democratie. De minister van Buitenlandse Zaken vertegenwoordigt president Desiré Delano Bouterse tijdens deze topontmoeting.

Minister Pollack-Beighle zei tijdens haar speech dat Suriname als jonge onafhankelijke natie in haar ontwikkelingsproces te maken heeft gehad met verschillende uitdagingen en haar standpunt ten aanzien van multilateralisme. Uitdagingen die zich niet alleen uitstrekken op financieel, economisch en milieugebied, maar ook op politiek gebied.

“De door mijn regering gekozen weg is om onze mensen voorop te stellen: sociale huisvesting, onderwijs en toegang tot basisgezondheidszorg blijven onze prioriteiten, maar ook om los te komen van de pogingen van koloniale en extra-territoriale dominantie en patronage, een benadering die grote tegenstand ondervindt. Suriname heeft een democratisch gekozen regering, bereidt zich voor op Algemene, Vrije en Geheime verkiezingen in mei 2020 en zal geen enkele poging om de democratisch gekozen regering en president te verwijderen accepteren”, benadrukte de minister. “Elke interventie of inmenging in de aangelegenheden van soevereine staten is in strijd met de beginselen van het VN-Handvest en de belangrijkste doelstellingen van onze organisatie”, zo stelde de bewindsvrouw en pleitte voor standvastigheid in dit standpunt, om de relevantie van de ACP te benadrukken.

Suriname onderstreept de gekozen richting van de ACP voor inzet van multilateralisme, die de toon moet zetten voor belangrijke ontwikkelingen. Op dit moment staat multilateralisme voor grote uitdagingen. “Suriname gelooft in het versterken van multilaterale mechanismen en ondersteunt de cultuur van

diplomatie en dialoog, in plaats van de dreiging en het gebruik van unilaterale dwangmaatregelen”, aldus de Surinaamse delegatieleider.

De 9e ACP-Staatshoofden en Regeringsleiders Vergadering, die werd geopend door gastheer President Uhuru Kenyatta, staat ook in het teken van het transformatieproces dat de ACP ondergaat om een internationale organisatie te worden. De ontmoeting wordt bezocht door een recordaantal staatshoofden.

Naast het centrale thema: “A Transformed ACP, committed to multilateralism”, zijn ook klimaatverandering, vrede en veiligheid en intra-ACP samenwerking belangrijke onderwerpen op de agenda.

Ambassadeur Georges Rebelo Pinto Chikoti van Angola, de door de Zuid-Afrikaanse Regio voorgedragen kandidaat, is tijdens de Summit verkozen tot de nieuwe Secretaris-Generaal (SG) van de ACP en volgt in maart 2020 huidig SG Patrick Gomes op, die vanuit de Caraïbische-Regio werd gesteund.

Voorafgaand aan deze Topontmoeting vonden ministeriële meetings plaats over onder andere ontwikkelingsfinanciering, landbouw en handel, de status van de nieuwe ACPEU-overeenkomst en de Georgetown overeenkomst.

-Ministerie van Buitenlandse Zaken-